Zoek en boek

natuur in de omgeving van Familyland

Vakantiepark Familyland is onderdeel van natuurgebied De Brabantse Wal en ligt midden in de bossen, pal naast Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Hiermee is Vakantiepark Familyland uitermate geschikt voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar een bungalow voor een weekje of weekendje om erop uit te trekken in de mooie Nederlandse natuur. Informeer voor meer toeristische informatie ook de VVV Brabantse wal.

Natuurgebied

De Brabantse Wal

De Brabantse Wal is een opvallend landschap in West-Brabant, op de grens met Zeeland en Vlaanderen (België). De Brabantse Wal ligt in de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom, Steenbergen en een deel van Roosendaal.

Het meest opvallend is de steilrand: een abrupte overgang van de hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen zeekleipolders. Deze steilrand slingert van Ossendrecht langs Hoogerheide, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Halsteren tot Steenbergen.  De steilrand is maximaal 20 meter + NAP. De Brabantse Wal is  aardkundig waardevol en maakt sinds 2024 deel uit van het UNESCO Globla Geopark Schelde Delta. Daarnaast is de Brabantse Wal grotendeels beschermd natuurgebied (Natura 2000). 

Natuurpark

Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide

Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide is niet zomaar een bos, het is een zeer gevarieerd natuurgebied met talrijke vennen, heidegebieden, landduinen en uitgestrekte bossen. Het bevat zeldzame natuurwaarden en is van belangrijke landschappelijke en cultuur-historische betekenis voor zowel Nederland als België.

De bijna 4000 hectare natuurgebied zijn een waardevol natuurbezit, en worden daarom ook goed beschermd en beheerd. Daar Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide jaarlijks door tienduizenden bezoekers wordt bezocht, is een goede balans tussen natuurbehoud en recreatie van groot belang. Het centrale deel van het natuurgebied is voornamelijk rustgebied voor planten en dieren, aan de randen is voor de bezoekers alle ruimte om het gebied te ontdekken. Als u de bewegwijzerde wandelroutes volgt, komt u langs de meest karakteristieke plekjes en mooie vergezichten. Ook ligt er rondom het Grenspark een fietsroute van 32 kilometer, die u de diverse landschappen in en rond het natuurgebied laat zien.

Natuurgebied

Halsters Laag

Niet ver van bungalowpark Familyland, tussen Bergen op Zoom en Steenbergen, ligt het Halsters Laag: een prachtig natuurgebied wat dankzij ingrijpen van Staatsbosbeheer weer is veranderd in wat het was: een prachtig veengebied. In het Halsters Laag is een laarzenpad van 4 kilometer uitgezet: het Frans-paadje. Als u de paaltjes met blauwe laarsjes volgt, komt u over nat grasland, spookachtige bosjes en poelen vol padden en salamanders. Een ware aanrader voor wie van bijzondere natuur houdt. En ook hier zijn honden van harte welkom om (aangelijnd) mee te wandelen!

Het is ook mogelijk om door het natuurgebied te fietsen: het oude kerkepad van Moerstraten naar Lepelstraat is weer doorgetrokken en opengesteld.

Kijk voor meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl

Bezienswaardigheid

Botanische tuin Arboretum Oudenbosch

De Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch is een voormalige kloostertuin in West-Brabant met een bijzondere collectie bomen en struiken. De bomen- en struikencollectie wordt zoals gebruikelijk is voor botanische tuinen wereldwijd, volgens wetenschappelijk protocol beheerd. De collectie bomen en struiken is de afgelopen decennia gestaag gegroeid, maar nog steeds volop in ontwikkeling.

Deze prachtige tuin heeft een oppervlakte van ruim 4 hectare en biedt de bezoeker de gelegenheid om in alle rust te wandelen en ondertussen te genieten van de schoonheid van de plantenwereld.

Het is mogelijk om een rondleiding te boeken, om op die manier nog meer te weten te komen over de historie van het Arboretum en alle wetenswaardigheden over de bomen en planten te horen. Of u kunt aansluiten bij de rondleiding die iedere zondagmiddag om 13.30 uur begint.

Meer informatie kunt u vinden op de website van het Arboretum: www.arboretumoudenbosch.nl

Bezienwaardigheid

Heemtuin Rucphen

In Rucphen vindt u één van de mooiste wilde bloementuinen van Nederland, de Heemtuin Rucphen. De ruim 2 hectare grote tuin is aangelegd door medewerkers van de Sociale Werkvoorziening in Roosendaal, en toont een beeld van de natuur en het landschap van Brabant in de vijftiger en zestiger jaren.

U vindt er: 400 soorten wilde planten, 26 soorten dagvlinders, 24 soorten libellen en waterjuffers en 30 soorten broedvogels.

Het is mogelijk om een groepsrondleiding te boeken. Kijkt u hiervoor, en voor meer informatie over de openingstijden, op www.heemtuinrucphen.nl

Natuurpark

Nationaal Park de Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is een vrij uitzonderlijk natuurgebied. Naast het unieke landschap heeft het grote bekendheid gekregen door de bevers, die sinds 1988 weer in de Biesbosch voorkomen. Ze komen oorspronkelijk uit het Elbegebied in Duitsland en zijn door Staatsbosbeheer in de Biesbosch uitgezet. Volgens de laatste telling leven er zo’n 200 bevers in Nationaal Park de Biesbosch.

De Biesbosch mag zich Nationaal Park noemen omdat het tot de grootste waardevolle natuurgebieden van ons land behoort. Het is een waar paradijs voor iedere natuurliefhebber.

Diverse bedrijven organiseren rondvaarten door de Biesbosch, sommigen bieden zelfs een compleet dag-programma aan. Kijkt u voor meer informatie bijvoorbeeld eens op www.zilvermeeuw.nl of www.fluisterboot.com

Honden

Op vakantie met de hond?

Op verschillende wandelroutes mag u de hond meenemen, dit staat aangegeven op de wandelroutes (zie o.a. www.grenspark.be) . Ook op bungalowpark Familyland is uw viervoeter van harte welkom. U loopt zo vanuit uw bungalow het bos in, ons vakantiepark is daarmee een perfecte locatie voor een vakantie met uw hond.

Zoeken