Zoek en boek

Brabantse stad Bergen op Zoom

Als je het over Bergen op Zoom hebt, dan heb je het over Bourgondisch Brabant in zijn puurste vorm. Smalle straatjes, oude pleintjes en eigenzinnige monumenten vertellen het rijke verleden van de stad. Het historische centrum is een bruisende winkelstad, waar het heerlijk shoppen is. Daarnaast ligt Bergen op Zoom in een prachtige bosrijke omgeving (onderdeel van landschap De Brabantse Wal), waar u uren kunt fietsen en/of wandelen.

Monumenten

Liefhebbers van historische gebouwen kunnen hun hart ophalen in de binnenstad van Bergen op Zoom. Hier is het rijke verleden van de stad nog duidelijk aanwezig in de talloze fraai gerestaureerde gebouwen. Het meest opvallende monument is Het Markiezenhof, het voormalige woonpaleis van de Heren en Markiezen van Bergen op Zoom. Tegenwoordig is het in gebruik als museum, waar u al lopend door de vele kamers, zalen, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen een beeld krijgt van de chique manier van leven van de vroegere bewoners.

Daarnaast telt het stadscentrum meer dan 800 monumenten, waarvan er ruim 200 op de Rijksmonumentenlijst staan. Van mei tot en met oktober zijn de monumenten geopend voor bezichtiging. Het Stadhuis, de voormalige Synagoge, de Sint Gertrudiskerk en de Gevangenpoort zijn van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 16.30 uur te bezichtigen.

De monumentale gebouwen zorgen samen met de vele leuke winkeltjes, gezellige café’s en restaurants voor een unieke sfeer in het centrum van Bergen op Zoom. De stad is het dan ook meer dan waard om een bezoek aan te brengen. Wilt u Bergen op Zoom echt goed leren kennen, dan is een stadswandeling door het centrum van harte aan te bevelen. Bij VVV Brabantse Wal is een wandelgids te koop, welke u langs alle monumenten en overige bezienswaardigheden in en rondom het centrum leiden. Als u met een groter gezelschap de stad wil ontdekken, is het mogelijk om onder leiding van een gids van Stichting Bezichtiging Monumenten een wandeling te maken. In de maanden juni t/m september wordt iedere woensdag- en zondagmiddag een stadswandeling gehouden, waar u bij kunt aansluiten. Deze wandeling start vanaf het Oude Stadhuis op de Grote Markt om 14.00 uur.

Voor meer informatie kunt u terecht bij VVV Brabantse Wal of kijk op www.vvvbrabantsewal.nl

Winkelen

In het gezellige winkelhart van Bergen op Zoom vindt u winkels van grote ketens, maar ook verrassende kleinere winkeltjes. Van designmeubels tot kookwinkel, van bijzondere bloemenwinkels tot hobbyspeciaalzaak, van tweedehands kleding tot chocolade speciaalzaak: u vindt het allemaal in de knusse historische straatjes van Bergen op Zoom. Bij het VVV kantoor op bungalowpark Familyland zijn brochures te verkrijgen over wat Bergen op Zoom u allemaal te bieden heeft.

Kunst en antiek

Naast de ruim 800 monumenten die Bergen op Zoom rijk is, vindt u er ook diverse galeries, antiquairs, tentoonstellingen en exposities. U ontdekt ze als u door de stad wandelt. Wilt u meer gericht op zoek, vraag dan informatie bij VVV Brabantse Wal of kijk op www.vvvbrabantsewal.nl

Eten en drinken

Natuurlijk mogen in deze Bourgondische stad sfeervolle café’s en gezellige restaurants niet ontbreken. U vindt in Bergen op Zoom dan ook een keur aan horeca gelegenheden: van eenvoudig eetcafé voor een simpele maaltijd, tot culinaire toppers. Voor een overzicht van alle café’s en restaurants in Bergen op Zoom kunt u terecht bij VVV Brabantse Wal of bij de receptie van bungalowpark Familyland.

Zoek